Iedereen kent het wel, spierpijn. Je hebt iets nieuws geprobeerd met sporten en de dag(en) erna voelen je spieren stijf en wat pijnlijk aan. Vaak ontstaat deze spierpijn pas 24-48 uur na de training. Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine ‘scheurtjes’ in de spier als gevolg van de belasting tijdens het sporten. Deze kleine ‘scheurtjes’ ontstaan voornamelijk bij excentrische bewegingen. Dit zijn bewegingen waarbij de spier langer wordt. Hierbij kun je denken aan het laten zakken van de stang bij het bankdrukken, het naar beneden zakken bij het squatten of het laten zakken van het lichaam tijdens het optrekken. Rond deze ‘scheurtjes’ ontstaat in het lichaam een kleine ontstekingsreactie om ervoor te zorgen dat deze ‘scheurtjes’ zo snel mogelijk worden gerepareerd. Door deze ontstekingsreactie voelt het gebied van de spierpijn vaak warm en stijf aan. Het lichaam zal vervolgens deze ‘scheurtjes’ herstellen, plus een beetje extra. Dit beetje extra zorgt er op termijn voor dat je steeds zwaardere belastingen aan kan. Op deze manier probeert het lichaam zich voor te bereiden op een volgende belasting, zodat deze belasting tot minder ‘scheurtjes’ leidt.
(Geen) spierpijn en nu?
De mate van spierpijn kan variëren van persoon tot persoon, sommige mensen hebben na iedere training spierpijn en sommige mensen hebben (bijna) nooit spierpijn. Om deze reden is spierpijn dan ook geen goede graadmeter voor een goede, effectieve training.
Hoewel het hebben van spierpijn soms vervelend kan zijn, kan het geen kwaad zolang je gewoon kunt functioneren in je dagelijkse bezigheden. Je kunt dus gewoon sporten met spierpijn. Heb je zo erg last van spierpijn dat je niet normaal meer kunt functioneren, dan ben je te ver gegaan in je trainingen. Ga in dit geval niet intensief sporten. Om zo snel mogelijk te herstellen van je spierpijn is het belangrijk om goed te eten, te drinken en in beweging te blijven. Op deze manier krijgen de spieren voldoende voedingsstoffen en blijven de spieren in beweging wat ervoor zorgt dat deze soepel blijven. De verbeterde doorbloeding als gevolg van de beweging zorgt er bovendien voor dat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd en voedingsstoffen beter kunnen worden aangevoerd.
Wil je meer weten? Kom eens langs bij de leukste sportschool van het Westland!
Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist
Bron:
(afbeelding) van Drielen T. Spierpijn [Internet]. Lovers of Food 2016 [geraadpleegd 15 december 2017] beschikbaar via https://loversoffood.nl/blog/spierpijn/