Himalaya zout, zeezout, Keltisch zeezout of gewoon keukenzout. Is het ene zout nu gezonder voor je dan het andere zout? Er wordt weleens gezegd dat bijvoorbeeld sommige soorten zout meer mineralen bevatten dan het andere zout. Kloppen deze beweringen? Het antwoord vind je bij de meest veelzijdige sportschool van het Westland!

Gezondheidsvoordelen
Het klopt inderdaad dat zeezout en Himalayazout iets meer mineralen bevatten vergeleken met keukenzout (1). Het gaat dan bijvoorbeeld om iets meer magnesium of calcium. Echter is deze extra hoeveelheid zo minimaal dat het voor je gezondheid geen extra bijdrage levert. Deze voedingsstoffen kan je beter uit andere producten halen.

Een zeer groot voordeel van keukenzout is dat keukenzout is gejodeerd (2). Dat wil zeggen dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Dit is niet het geval bij zeezout en Himalayazout. Ook het zout wat de bakker gebruikt, wordt in Nederland gejodeerd. Zou dit namelijk niet worden gedaan, dan loopt een groot deel van de bevolking een jodiumtekort op. Jodium heb je namelijk nodig voor een goede werking van je schildklier (3).

Te veel zout
Meer dan tachtig procent van de Nederlanders gebruikt te veel zout, grote kans dus dat jij ook iets te veel zout binnen krijgt (2). Het binnenkrijgen van te veel zout kan bijvoorbeeld leiden tot een verhoogde bloeddruk of nierziekten (2). Probeer dus jouw gebruik van zout te beperken waar mogelijk.

Ben je benieuwd of jij te veel zout binnen krijgt? Gebruik dan eens de ‘Eetmeter’ van het Voedingscentrum of maak een afspraak met een (sport)diëtist voor advies op maat!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Nieto S. Conoce los diferentes tipos de sal y sus propiedades [Internet]. Harmonia 2016 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via https://harmonia.la/nutricion/conoce_los_diferentes_tipos_de_sal_y_sus_propiedades
(1) Voedingscentrum. Is zeezout of Himalayazout gezond? [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-zeezout-beter-dan-keukenzout.aspx
(2) Voedingscentrum. Zout en natrium [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx
(3) Voedingscentrum. Jodium [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspx