Zoals het gezegde gaat: “verandering van spijs doet eten”. Zo gaat dit gezegde ook op voor het sporten. Het is goed om af en toe iets nieuws te proberen, zo blijf je gemotiveerd. Of dit nu tijdelijk wisselen van doelstelling is, of een tijdje groepslessen volgen in plaats van zelf te fitnessen. In dè sportschool van het Westland zijn mogelijkheden zat! Dit gezegde gaat ook op voor de volgorde van oefeningen binnen jouw training. Het hoe en waarom dat lees je hieronder.

Het voordeel van af en toe van spijs veranderen
Behalve de reden die ik hierboven al heb genoemd, zitten er nog meer voordelen aan het omdraaien van je training. Zo heeft bijna iedereen wel een lichaamsdeel dat wat achter loopt bij de rest van het lichaam. Of het hierbij nu om spierkracht of de massa gaat, vaak zijn dit ook de lichaamsdelen die later in je training worden getraind. Enkele voorbeelden hiervan zijn de kuiten, hamstrings of de achterkant van de schouders. Door deze eens eerst in je training te trainen kun je deze spieren veel intensiever trainen en zal je op den duur zien dat deze lichaamsdelen niet meer achter lopen.

Een ander voordeel dat misschien minder voor de hand ligt is het volgende. Veel mensen zijn na jaren zwaar trainen wel bekend met wat pijntjes, bijvoorbeeld een zere schouder wanneer je nog niet volledig bent opgewarmd. Gaan we vervolgens kijken naar de oefeningen waar de meeste mensen mee beginnen, dan is dit vaak ook een oefening welke erg zwaar wordt uitgevoerd. Om bij het voorbeeld te blijven van de zere schouder, dan is zwaar bankdrukken hier niet bevorderlijk voor, in ieder geval niet in het begin van je training. Zou je in dit geval beginnen met een oefening die wat later in je schema staat, bijvoorbeeld de fly (de oefening waarbij je een ‘knuffelende’ beweging maakt) en je begint deze licht en voor hogere herhalingen. Dan zal je merken dat je schouder veel beter is opgewarmd voor je aan het bankdrukken gaat beginnen.

Heb je nu ook een lichaamsdeel dat achter loopt en zou je het bovenstaande eens willen uitproberen? Spreek dan eens een van de instructeurs aan om voor jou een schema op maat te maken. Ben je geen lid, dan ben je van harte welkom voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
Staley C. Tip: Do Your Workout in Reverse [Internet]. T-Nation 2018 [Geraadpleegd op 2 april 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-do-your-workout-in-reverse?utm_source=tnation&utm_medium=email&utm_campaign=weekly_dose-180401