Wie weleens in de ochtend in de gezelligste sportschool van het Westland is geweest heeft het weleens gezien. Er is dan een flinke groep oudere sporters zich in het zweet aan het werken, onder andere met krachttraining. Uiteraard hopen we allemaal dat we later nog zo sportief zullen zijn! Het is namelijk niet alleen goed voor de sociale contacten, het verkleint ook nog eens de kans op allerlei klachten!

Waarom je op latere leeftijd nog aan die ijzers zou moeten trekken
Recent is de National Strength and Conditioning Association (een internationaal toonaangevend instituut welke sportonderzoek vertaald naar praktische adviezen) met een nieuw standpunt naar buiten getreden over ouderen en krachttraining. De elf punten die zij aandragen zullen we hieronder kort bespreken. Maar, waarom zou je het nu eigenlijk doen, krachttraining op latere leeftijd? Het is inmiddels duidelijk bewezen dat krachttraining heel erg effectief is om het verlies van spiermassa en -kracht op latere leeftijd te voorkomen. Hiermee kun je voorkomen dat je als oudere fragiel wordt. Dit houd in dat je de kans aanzienlijk verkleint om niet meer zelfstandig te kunnen functioneren. Ook verklein je problemen met je mobiliteit, fysiek functioneren, afhankelijkheid van anderen. Als laatst, maar zeker zo belangrijk, de kwaliteit van leven blijft hoger door het doen van krachttraining. Best wel een flinke lijst met redenen om krachttraining te gaan doen of te blijven doen toch?

Elf punten over krachttraining en ouderen
1.       Een goed ontworpen krachttrainingsprogramma met goede uitleg is veilig voor gezonde ouderen.
2.       Een schema voor ouderen zou moeten bestaan uit zowel oefeningen voor het hele lichaam, zoals squats of deadlifts, en oefeningen voor afzonderlijke spiergroepen. Waarbij zowel zwaar als op hogere herhalingen wordt getraind.
3.       Ook ouderen moeten trainen voor progressie, dat wil zeggen proberen zwaarder te trainen of meer herhalingen met hetzelfde gewicht proberen te maken.

De drie punten die hierboven worden genoemd zitten verwerkt in ons GymVIP programma, waarmee je een schema op maat krijgt. Dit is voor alle leden gratis beschikbaar!

4.       Een goed schema kan leeftijd gerelateerde, lichamelijke achteruitgang tegengaan.
5.       Een goed ontworpen trainingsschema kan de spierkracht, -massa en functie verbeteren.
6.       Niet alleen je spieren gaan beter functioneren, maar ook je hormoonhuishouding verbeterd.

Hieronder worden nog eens de voordelen in het dagelijks leven door hen benoemd:

7.       Een goed ontworpen programma kan de mobiliteit verbeteren, je taken in het dagelijks leven gaan je gemakkelijker af en je kunt hierdoor langer zelfstandig blijven.
8.       Mocht je vallen, dan is de kans groter dat je hier niets aan over houdt.
9.       Door de bovenstaande twee punten kun je fijner in het leven komen te staan.

En mocht je nu al niet meer al te goed te been zijn:

10.    Een trainingsprogramma is aan te passen naar alle niveaus.
11.    Krachttraining kan overal worden gedaan, van de sportschool tot thuis of in een verzorgingstehuis!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Delgadillo N. In Defense of the Squat for Old People [Internet]. Starting Strength 2016 [Geraadpleegd 20 november 2019] beschikbaar via https://startingstrength.com/training/in_defense_of_the_squat_for_old_people
(artikel) Fragala MS, Cadore EL, Dorgo S, Izquierdo M, Kraemer WJ, Peterson MD & Ryan ED. Resistance Training for Older Adults; Position Statement From the National Strength and Conditioning Association. J. Strenght Cond. Res. Aug 2019;33(8):2019-2052. DOI: 10.1519/JSC.0000000000003230