Je ziet ze in allerlei soorten en maten voorbij komen in dé sportschool van het Westland. Van niet opvallende, donker gekleurde tot felle neonkleuren. Vandaag gaat het over schoenen. Niet over wie de mooiste heeft, maar de invloed die je schoenen kunnen hebben op jouw squat, deadlift en eigenlijk alle oefeningen die je vrijstaand uitvoert. Schoenen kunnen namelijk veel invloed hebben, of jouw doelstelling nu spierkracht, –massa of blessurepreventie is!
Zachte zolen
Veel mensen sporten op schoenen met zachte zolen, vaak hardloopschoenen. Hoewel deze schoenen lekker lopen, zijn ze minder geschikt om bijvoorbeeld mee te squatten en te deadliften. Je staat namelijk niet stevig op de grond met dit soort schoenen. Je hebt het misschien weleens gemerkt aan je knieën met squatten, deadliften of leg pressen, deze beginnen te knikken en je knieën krijgen soms de neiging om naar binnen te zakken. Dit naar binnen zakken van de knie wordt ook wel valgus genoemd. De kans hierop is dus lager wanneer je schoenen draagt met harde zolen. Terzijde, het naar binnen zakken zou ook kunnen duiden op zwakke abductoren (de spieren aan de buitenkant van je bovenbeen) of zwakke bilspieren!
Naast het naar binnen zakken van de knie, kunnen zachte zolen er ook voor zorgen dat je lastig je gewicht op je hiel kan houden, een andere reden waardoor je niet stabiel staat. Deze instabiliteit zorgt ervoor dat jij niet het maximale uit je oefening kan halen, met als gevolg een lagere trainingsprikkel dan je zou willen. Een nog belangrijker gevolg, het verhoogd de kans op een blessure!
Gewichthefschoenen
Misschien heb je ze weleens voorbij zien komen in de sportschool, de gewichthefschoenen. Te herkennen aan de verhoogde hiel en de band over de wreef. Deze schoenen zijn speciaal voor het gewichtheffen, maar zijn ook ideaal om op te squatten. De schoen heeft een harde zool en de verhoogde hiel zorgt dat je gemakkelijker rechtop blijft. Dit zorgt voor een veel stabielere squat en verlaagd bovendien de druk die op de onderrug komt te staan (1). Ideale uitkomst voor mensen met rugklachten.
Kortom, trek dus niet zomaar een willekeurige schoen aan wanneer je gaat fitnessen, je gaat namelijk ook niet bergeklimmen op bowlingschoenen! Benieuwd of wij je kunnen helpen het maximale uit je training te halen? Spreek een van de instructeurs aan of maak eens een afspraak voor een gratis proefles.
Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist
Bronnen:
(afbeelding) EveryLastRep. Best Fitness Shoes: What Do You Really Need? [Internet]. Every Last Rep 2013 [Geraadpleegd 19 februari 2018] beschikbaar via http://www.everylastrep.com/fitness/best-crossfit-shoes-what-do-you-really-need#
(1) Legg HS, Glaister M, Cleather DJ, Goodwin JE. The effect of weightlifting shoes on the kinetics and kinematics of the back squat. J Sports Sci. 2017;35(5):508-15. DOI: 10.1080/02640414.2016.1175652